"V porovnaní 47 európskych krajín, čo sa úmrtí na kardiovaskulárne
ochorenia týka, z dôvodu zlého stravovania alebo inak povedané z dôvodu
diétnych rizík, je Slovensko na siedmom najhoršom mieste," konštatuje analytik Martin Smatana.
Úmrtnosť na Slovensku je z tohto dôvodu o 140 percent väčšia ako priemer
EÚ a o 30 percent vyššia ako v susednej Českej republike. Spotreba
cukru sa pritom za ostatných 20 rokov viac ako zdvojnásobila. Problémom
sú najmä sladené nápoje, sladené sirupy a džúsy, ktorých spotreba sa
ustálila na 106 litroch na obyvateľa ročne.
Za problém označujú analytici najmä konzumáciu cukru u mladistvých, čo
má za následok aj rastúcu mieru obezity. V súčasnosti je podľa
analytikov obézny každý šiesty dospievajúci človek, nadváha a obezita
pritom spôsobuje okrem kardiovaskulárnych rizík aj sociálne a psychické
problémy mladých ľudí.
"To, čo spája zlé štatistiky väčšiny postkomunistických krajín, je
podľa môjho názoru strata pocitu zodpovednosti za vlastné zdravie. To sa
objavuje aj u mileniálov. Celé generácie postkomunistických krajín boli
udržiavané v tom, že štát je zodpovedný a ten sa má starať, žiaľ, je to
mylná predstava," zdôrazňuje Róbert Hatala, hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre kardiológiu.
Zvrátiť tento stav sa dá efektívnou politikou a zásahom štátu formou
prísnej regulácie. Podľa analytikov ide o pomerne ľahko realizovateľné
opatrenia, ktoré však môžu pôsobiť preventívne. Hovoria napríklad o
zákaze trans-tukov, povinnej regulácii soli v potravinách, dani zo
sladených nápojov a dotácii na ovocie a zeleninu. Poukazujú na to, že
mnohé z nich sa osvedčili aj v iných krajinách, napríklad Dánsku, USA,
Rakúsku, Poľsku či Slovinsku.
Čo sa týka životného štýlu týka, Slovensku patrí nelichotivé miesto aj v
podiele fajčiarov. Podiel silných fajčiarov sa zvýšil z 22 na zhruba 26
percent. Medzi nezamestnanými je podiel fajčiarov dvakrát vyšší ako v
ostatnej populácii. Používanie elektronických cigariet je stále veľmi
nízke, a to na úrovni 2,9 percenta.
Autori štúdie sa zamerali aj na alkohol ako rizikový faktor spôsobujúci
nielen rôzne druhy rakoviny (hltana, hrtana či pečene), ale aj na jeho
škodlivé účinky na ľudský mozog, psychiku a sociálne správanie. Zo
štúdie vyplynulo, že v porovnaní so západnou Európou má Slovensko v
rámci kultúrnej tradície výraznejšie zastúpenie alkoholu a jeho vyššiu
priemernú spotrebu. Podľa údajov WHO z roku 2018 predstavuje priemerná
spotreba čistého alkoholu ročne na Slovensku 11,5 litra, čo je vysoko
nad svetovým priemerom.